Tuesday, January 3, 2012

mana ada ibubapa yang tak sayangkan anak

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
hello kawan . apa khabr semua ? sihat tak ? tak sihat makan ubat . ubat tak ada ? pergi kedai beli . duit tak ada ? pergi lah kerja . dah kerja baru dapat duit . ada paham ? haishh . tergerak hati saya nak update blog dengan entry yang bertajuk " MANA ADA IBUBAPA YANG TAK SAYANGKAN ANAK " hot tak topik pada kali nie ? saya kurang agree tentang statement yang menyatakan " MANA ADA IBUBAPA YANG TAK SAYANGKAN ANAK " . beberapa reasons yang saya boleh bagi kenapa saya tak berapa berkenan sgt dengan statement tersebut . antaranya ialah :

* kes penjualan anak *
kes yang dianggap berat . sampai hati anak sendiri pun dijual dan ada sesetengah sendikit yang menculik kanak-kanak lalu dijual dengan beberapa pihak yang tak bertanggungjawab dengan nilai tertentu . kes ini dahulunya kerap disebut-sebut dimedia massa dan media cetak . alhamdulillah buat masa sekarang dah berkurang . harap-harap terus tiada kes seperti ini .

* berlaku kes pembuangan anak *
okay salah satu sebab berlaku kes pembuangan anak adalah berlakunya hubungan terlarang iaitu hubungan luar nikah . macam mana boleh berlaku ? terjadinya apabila pasangan dengan rela hati untuk melakukan hubungan seksual disuatu tempat yang dirasa sesuai untuk melakukan perkara yang tak senonoh itu . secara automatik ianya akan menyebabkan si perempuan akan hamil . dalam erti kata lain mengandung anak luar nikah . apabila timbul perkara nie . segala masalah melanda . bagi sesetengah pasangan , mereka akan mengambil tindakan mudah iaitu dengan menggugurkan sahaja anak yang dikandungnya . sungguh kejam mereka yang melakukan perbuatan seperti itu . sudah sedap beromen tak nak bertangguungjawab pulak . bagi kes yang lain iaitu sesetengah pasangan pula akan menggunakan taktik menunggu sehingga anak yang dikandungkan itu lahir selepas itu membuang anak tersebut dikaki lima , masjid , tong sampah , dll . cuba fikir secara rasional . tergamak mereka membuang anak yang tak bersalah begitu sahaja . walaupun mereka yang melahirkan anak luar nikah belum ada ikatan yang sah namun anak tersbut harus dijaga seperti anak-anak yang lain . tak ada sifat kasih sayang betul mereka yang bergelar ibubapa walaupun belum bernikah terhadap anak melalui hubungan luar nikah . statement " MANA ADA IBUBAPA YANG TAK SAYANGKAN ANAK " . kalau tak ada ibubapa yang tak sayangkan anak tak mungkin berlaku kes pembuangan anak .


komen anda amat saya hargai . Terima Kasih .^_^

No comments:

Post a Comment